Hier vindt u alle informatie over modulaire werkplaatsinrichting


Tips rondom het aankoopproces van een modulair werkplaats-inrichtingssysteem.


De afgelopen jaren zijn de wensen en eisen m.b.t. werkplaatsinrichting behoorlijk veranderd. Dit heeft er toe geleid dat in toenemende mate voor ‘organised storage systems’ wordt gekozen. Naast het opbergen van het normale handgereedschap is er op deze manier ook veel ruimte om alle overige gereedschappen en materialen op een vaste plaats en desgewenst achter slot & grendel te op te bergen. Er komt nogal wat kijken bij de aanschaf van zo’n werkplaats-inrichtingssysteem. Omdat het vaak om een aanzienlijke investering gaat heb ik, met mijn ruime praktijkervaring, voor u een stappenplan opgezet. Zodat u in de juiste volgorde de belangrijke beslissingen neemt en ook niets vergeet.





 





 





 

1/ Waar wordt de opstelling geplaatst?

Het is van groot belang dat de opstelling qua ontwerp goed is afgestemd op de beschikbare ruimte. Zodat er een ruime, veilige en goed toegankelijke werkplek ontstaat. Met voldoende ruimte om de hele dag prettig en comfortabel te kunnen werken.


2/ Kies de gewenste diepte van de werkbladen (500 of 700mm)

Dit is afhankelijk van de beschikbare ruimte (zie 1) en de aard van de werkzaamheden. Vooral als er op de werkbank regelmatig grotere klussen worden uitgevoerd is het wenselijk om de ruimte (= 70cm) te hebben. Als daarvoor tenminste voldoende ruimte beschikbaar is.


3/ Houd rekening met de werkbladhoogte

In verband met het ‘ergonomische’ werken en alles dat daarbij komt kijken. De ideale werkhoogte aan een werkbank is 5 centimeter boven de ellebogen. Probeer daar zo dicht mogelijk in de buurt te komen. En dat de opstelling in hoogte verstelbaar is zodat er in de toekomst bijgesteld kan worden.


4/ Kies de gewenste werkbladsoort

Waarbij het uiterlijk, de slijtvastheid en het gemak van schoonmaken een rol spelen. Bij veel ‘heavy duty’ werkzaamheden lijkt roestvrij staal de meest voor de hand liggende keuze. Hout heeft verreweg de meest warme uitstraling. En multiplex is de keuze als het om no nonsens en value for money gaat.


5/ Maak een inschatting van de verdeling van gewenste legplankruimte (lage en hoge kasten)

Best lastig, maar wel zo prettig om achteraf geen planken bij te hoeven bestellen. Het beste werkt het om de spullen die zich hiervoor lenen uit te stallen over de werkplaatsvloer. U heeft dan direct een goed overzicht en kunt -desgewenst- direct de indeling bepalen + overbodige items weggooien.






 






 





 

6/ Maak een goede inschatting van het gewenste hangoppervlak (veelal voor speciaal gereedschap) en het gedeelte ervan dat achter slot & grendel opgeborgen dient te worden.

Ook hier vooraf proberen een goede inschatting te maken om teleurstelling achteraf te voorkomen. Speciaal gereedschap is erg kostbaar en het is belangrijk daar extra zorgvuldig mee om te gaan. Ook hier kan het op de vloer uitstallen goed helpen. Overweeg ook een deel van dit speciale gereedschap in een afgesloten ruimte op te bergen. Niet de goedkoopste oplossing, maar dit verdient zich ongetwijfeld op termijn wel weer terug.


7/ Maak een inschatting van de ideale vulling van de lades

Dit bepaalt in grote mate het gemak van werken en de mate van efficiency. Probeer ook dit goed in te schatten en neem de moeite om e.e.a. de eerste keer heel zorgvuldig in te ruimen. In de meeste gevallen worden de lades eerst gevuld met een basisset handgereedschap, aangevuld met de wat meer tailor made gereedschapsfoams. De lades die overblijven kunnen naar eigen inzicht worden gevuld met bakjes, vakjes en vakken, in alle mogelijke formaten. Of met alleen een dunne foammat omdat er losse gereedschapsitems in komen te liggen.


8/ Houd rekening met de maximale draagkracht van legplanken en het laadvermogen van de lades.

Check of deze waarden matchen met de door u gewenste gewichten. Een modulaire werkplaatsinrichting gaat erg lang mee. Tenminste als je er goed op past. En een belangrijk onderdeel is daarbij om de materialen, in dit geval de legplanken en lades, niet over te belasten. Dat doet de slijtage toenemen en vervolgens de levensduur afnemen.


9/ Bepaal of er behoefte is aan stroom- of data-aansluitingen, en zo ja, hoeveel en waar?

Een deel van de werkplaatsinrichting dat een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Wie gaat waar en wat gebruiken? Normale stroompunten, USB-stroompunten en eventuele netwerkkabels? Door dit in het voortraject goed in kaart te brengen heb je er in het vervolgtraject erg veel plezier van.


10/ Bepaal of er behoefte is aan geïntegreerde lucht-, elektra of waterslangen slangen.

Vroeger veelal los aan de muur gemonteerd. Maar zoveel mooier en efficiënter om direct te integreren in de werkplaatsmeubels. Relatief eenvoudig mee te nemen bij de eerste installatie van de werkplaats-inrichting en achteraf een veel gecompliceerder en kostbaarder proces.


11/ Beslis of er vuilniscontainers geïntegreerd gaan worden in de modules.

Vuilniscontainers zijn niet bepaald mooi om te zien en nemen relatief veel plaats in. Terwijl het standaard containerformaat niet altijd matcht met de daadwerkelijke behoefte. Vandaar dat het raadzaam is om daar vooraf over na te denken en een inschatting te maken wat er te integreren is in de werkplaatsinrichting. 12/ Bepaal of er behoefte is aan een geïntegreerde wasbak en/of wasbakken. Bij sommige werkplaatsen is de afstand van sommige werkplekken naar de toiletruimte groot. Dat is niet altijd even efficiënt. Denk daarbij aan de loopafstand en de daarmee gepaarde afleidingen. Ook bij eventuele calamiteiten kan het erg prettig zijn om een wasbak onder handbereik te hebben.


12/ Bepaal of er behoefte is aan een geïntegreerde wasbak en/of wasbakken.

Bij sommige werkplaatsen is de afstand van sommige werkplekken naar de toiletruimte groot. Dat is niet altijd even efficiënt. Denk daarbij aan de loopafstand en de daarmee gepaarde afleidingen. Ook bij eventuele calamiteiten kan het erg prettig zijn om een wasbak onder handbereik te hebben.


13/ Inventariseer de verlichtingsbehoefte van de set(s).

Goede verlichting is het halve werk. Vooral bij ingewikkelde reparaties. Neem dit onderwerp direct mee in je werkplaatsinrichting. Een goed lichtplan dus. Eenvoudig te monteren bij de eerste montage van uw werkplaatsinrichting.


14/ Bepaal of je de plaatsing zelf wilt uitvoeren of door de leverancier.

De montageploeg van de leverancier heeft veel kennis van zaken en doet de installatie om die reden ongetwijfeld wat sneller. Maar daar zijn kosten aan verbonden. Zelf doen is ook een optie, het is meestal niet heel ingewikkeld, maar duurt vanzelfsprekend wel wat langer.


15/ Zoek een of meerdere leveranciers die aan al deze bovenstaande eisen kan voldoen.

Uit het bovenstaande verhaal heeft u kunnen opmaken dat er veel komt kijken bij de aanschaf van zo’n tailor made werkplaatsinrichting. Het is in dat opzicht best complex er zijn aanzienlijke bedragen mee gemoeid. Het is fijn om goed geadviseerd te worden en met iemand te sparren die het productaanbod van de leverancier als zijn broekzak kent. Dit maakt het aankoopproces veel efficiënter en prettiger.


Ik hoop van harte dat ik u hiermee een flink stuk op weg heb geholpen. Mocht u desondanks nog aanvullende vragen hebben, dan kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen. Op de website van Serenco Nederland is het telefoonnummer te vinden.


Serenco Nederland / BOXO Europe / Sjef van Belkom

Utrecht 11 januari 2023


Download whitepaper